onsdag 21. april 2010

Spor på jordet

På søndag når jeg skulle dra på en etterlengtet runderingstrening med Wilma, punkterte jeg på det venstre bakdekket bare et par kilometer hjemmefra. Da hadde jeg vært uten bil siden onsdag, da fikk jeg problemer med bakbremsene på vei til veterinæren for å vaksinere hundene. Bremseskoene viste seg å være totalt utslitt, og de ble skiftet av den snille husverten min på søndag formiddag. Etter at jeg punkterte fikk jeg kona hans til å hente dekkspray som sto i skapet i gangen her, og vi fikk sprayet dette inn i dekket. Satte kursen mot Brumunddal og fikk luft i dekket, og da kunne jeg forsåvidt ha kjørt videre. Men med et dekk som jeg var usikker på om ville holde og med tanke på at jeg ville være over en time for sen til det avtalte tidspunktet for trening, ble det til at jeg dro hjem. Skuffet over at treningen gikk i vasken, tok jeg med meg hundene og gikk en tur i stedet. Så hundene ble fornøyd, men det var ikke jeg....;(
Mandag bestemte jeg meg derfor for å gå spor med hundene på jordet utenfor huset her. Siden bøndene ikke har begynt på våronna ennå, har jeg jo mange mål å boltre meg på rett utenfor stuedøra. Må innrømme at jeg ikke er flink nok til å benytte denne muligheten.
La først et spor til Luna på samme måte som jeg gjør i skogen. Lengden ble vel 150-200 meter med et par vinkler og 4 pinner med pølsebiter under. Wilma sitt spor la jeg på den måten jeg lærte på sporkurs i fjor høst, med godbiter i hvert fotspor. Sporet gikk rett frem i 100 meter. I fjor hadde Wilma problem med å skille mellom rundering/feltsøk der hun går på overvær, og spor der hun går med nesen ned. Derfor tror jeg at det er lurt å gå så grundig til verks hvis hun skal spore i det hele tatt.
Sporene lå ikke så lenge før vi gikk dem, og jeg så at Luna gikk litt mer utenfor sporkjernen denne gangen enn sist. Men hun gikk veldig bra og vinklene løste hun galant. Hun fant også alle 4 pinnene. Jeg klippet av et par-tre meter på sporlinen min i fjor, og det har hjulpet veldig. Nå klarer jeg å styre linen mye bedre, og holder meg 3-4 meter bak hunden. Når Luna går som dette, er det veldig morsomt å gå spor...;)
Wilma gikk også bra synes jeg, men hun virrer betydelig mer enn Luna. Litt frem og tilbake for å få med seg alle godbitene, så neste gang blir det litt lengre imellom dem...;) Kan se ut som om hun klarer å skille bedre mellom spor og felt/rundering nå.
Tanken er å trene spor med Luna og rundering/felt med Wilma, men sånn som jeg kjenner det nå, kan det hende det blir litt spor også på den blonde...;)

Ellers står vi foran en hektisk periode på utstillingsfronten her. På søndag skal Luna stilles på Stange, søndag 2 mai på Orre utenfor Stavanger og lørdag 7 mai i Kristiansand. Vi har også flere arrangementer på kalenderen utover våren/sommeren, med Briardspesialen i pinsen som et høydepunkt.

tirsdag 13. april 2010

Flott helg i skogen

(Arkivfoto fra i fjor)

Denne helgen benyttet vi finværet til sesongens første brukstrening. Jeg håper det blir mye av det utover våren og sommeren...;)
På lørdag ettermiddag møttes Berit & Roar, Lisbeth og jeg for å trene rundering, eller søk som de sier i Sverige. Wilma og jeg prøvde oss på dette i Sverige i fjor sommer, og det ga mersmak...;)
Vi trente i et skogsområde mellom Løten og Vang, hvor underlaget var litt blandet. Noen steder lå det fremdeles litt snø mens andre steder var det temmelig bløtt. Men med godt fottøy og gode klær var det ikke noe problem. Vi tråkket først opp et felt, og så var det bare å sette i gang. Jeg er jo temmelig "grønn" på dette, så det var bare å gjøre som jeg fikk beskjed om..;) Men jeg tror jeg klarte meg godt som figurant...;) Wilma var hund nr 2 (av 3) i aksjon, og jeg var veldig spent på hva hun husket fra i fjor. Vi har jo trent en del på å hente og bære, og det fikk vi god bruk for her. De par første gangene ble hun belønnet med godbit hos figuranten, før hun fikk med seg en leksak inn til meg. Og det fikset hun galant...;) Figurantene tok fort bort godbiten, og vi begynte også med påvisning av figuranten med meg i bånd etter Wilma..;) Dette gikk også supert, og jeg må innrømme at jeg var imponert over hvor fort vi fikk progresjon...;) Etter noen fine timer i skogen avsluttet vi kvelden med å spise middag på "Mona Lisa" i Løten.
På søndag kjentes kroppen mye bedre ut enn forventet, så det var lett å svare ja når Lisbeth spurte om jeg ville bli med å gå spor. Vi møttes i Brynsåsen, ikke langt fra Ådalsbruk. Her var det bløtt og litt snø, men helt greit å trene. Jeg la først ut et spor til Luna og mens det fikk ligge en stund, trente vi litt feltsøk med Wilma. Vi hadde lagt ut 5 ting, men som Lisbeth antok ble plastboksen og blikkboksen min for vanskelig for min lille blonde, hun er jo temmelig fersk på dette også. Vi trente bare et par-tre ganger i fjor. Men hun fant fort løsbittet til Lisbeth, så vi konkluderte med at vi kan begynne med løsbitt i runderingen også. I tillegg fant hun en liten kampstokk som jeg har og et par hansker som var brettet sammen, altså 3 ting til sammen. Etter dette fikk hun en pause, og det var på tide å sesongdebutere i spor med Luna. Sporet var på ca 150 meter, med 5 eller 6 pinner med godbiter under og et par vinkler. Og Luna var SÅ flink. Tror aldri hun har gått så bra første gang etter vinterdvalen....;) Hun fant 4 av pinnene og vinklene gikk som en drøm...;) Wilma fikk en ny runde med feltsøk,og denne gangen fant hun 2 løsbitt og den lille kampstokken. Etter å ha funnet den tredje tingen var hun temmelig sliten, så da fant vi ut at det var greit å gi seg mens leken var god...;)
Denne helgen har virkelig gitt mersmak, så nå håper jeg på mye brukstrening fremover. Funderer på å begynne å trene bruks-lydighet også, slik at Wma og jeg kanskje kan begynne å konkurrere i bruks. Lydigheten er jo temmelig lik den lydigheten vi trener på ellers, så det burde jo ikke være noe problem...;)
Vi var som vanlig på lyfighetstrening på torsdag som var, og det gikk også bra. Etter at jeg har begynt å bruke stemmen igjen for å rose, i tillegg til bruke mer godbiter igjen, fungerer alt så meget bedre....;) Vi gikk igjennom hele klasse 1 , og denne gangen ble vi filmet også....;) Det skal bli spennende å se hvordan vi ser ut...;)