torsdag 22. mars 2012

Som å komme hjem ;)

For en tid siden fikk jeg en hyggelig forespørsel om jeg kunne tenke meg å være med som frivillig i VM i kjelkehockey i Hamar OL-amfi. Det var hun som var gruppelederen min under VM i ishockey i 1999 som stilte spørsmålet og jeg ble kjempeglad :) Svarte JA på flekken, og i ukene etterpå har jeg gått og gledet meg. Gledet meg til og komme tilbake til hockeymiljøet som jeg var en del av fra 1996 til 2004.  Og til å treffe kjentfolk som jeg ikke har sett på alt for lenge. Siden 2004 har jeg vært på 1 hockeykamp bare, det var for et års tid siden. Men jeg har fulgt med utenfra, og er godt informert gjennom media om tingenes tilstand i klubben.
Nå under VM i kjelkehockey står jeg faktisk oppført under organisasjonskomiteen. Men jeg vet at de også gjerne vil ha meg med funksjonær i Storhamar Dragons også, så jeg har bestemt meg for å gjøre comeback til høsten, noe jeg gleder meg veldig til.
På tirsdag kveld var det funksjonærsamling, og den første jeg traff på parkeringsplassen var Guri. Vi jobbet sammen i resepsjonen i OL-amfien i flere sesonger, og var et virkelig "radarpar". Vi skal gjøre mye av den samme jobben nå under VM i kjelkehockey. Det ble mange gjensyn med "gamle" kjente, og klemmene var mange. I går (onsdag) begynte vi å gå i turnus, det skal vi gjøre til og med søndag 1 april, som er finaledagen. I løpet av denne tiden er det 6 kampdager, og det er da det kommer til å være mest hektisk.
Norge er faktisk en ledende nasjon i kjelkehockey, og har medaljer fra alle mesterskapene som har vært arrangert. Skal bli veldig spennende for meg å se det live, det sies at det til tider er mer action der enn i "vanlig" ishockey.
Det er utrolig godt for meg å være tilbake i et miljø der jeg føler meg akseptert, respektert, inkludert og lyttet til. Dette er ting som er svært viktige for meg, og som jeg har erfart dessverre har vært fraværende egenskaper hos svært mange av dem jeg har vært i kontakt med i de ulike hundemiljøene i Mjøsregionen. Merkelig nok er det visst sånn også i katte-og hestemiljøet, og det er litt vanskelig å skjønne siden det handler om dyr. Levende vesener som man skulle tro bragte frem det beste i folk, men istedenfor er det stikk motsatt......

søndag 18. mars 2012

Isn't it ironic......

Luna på sin hittil eneste "agility-trening"
i romjulen 2008
( foto Line Fjellet)

Temmelig ironisk ja...... ;) Her for en tid siden bestemte jeg meg for å slutte å trene hund. Dette fordi jeg ikke hadde noen å trene med, og jeg bestemte meg for at det var bortkastet energi å ergre seg over det, da var det bedre å finne andre ting å engasjere seg i. Og det har jeg med stor glede gjort, men jeg kommer selvsagt ikke til å slutte med hund ;) Og hva skjer ? Joda da får jeg plutselig invitasjon til å bli med å trene hund.... Så da må jeg altså tenke om igjen..... Det ironiske er at LYSTEN til å trene, den er foreløpig helt forsvunnet, og jeg vet ikke hvor jeg skal lete for å finne den..... Og nei, det nytter ikke å trene for at andre vil eller mener at jeg skal......;)
Egentlig så er det greit at jeg ikke absolutt vil trene nå, når det nærmer seg VM i kjelkehockey. De neste par ukene kommer jeg til å være på plass i Hamar OL-amfi, som frivillig i noen timer hver dag. Og det gleder jeg meg kjempemasse til. Skulle ikke forundre meg om jeg plutselig får lyst til å trene hund da, når jeg ikke kan ;)
Nå når våren har kommet over en måned tidligere enn normalt, kjenner jeg at jeg iallfall har lyst til å gå spor med de firbente. Det er jo noe....



søndag 4. mars 2012

Erkjennelse


Det er nok bare å innse at den fantastiske utstillingskarrieren til Luna går mot slutten. Hun har snart vært på 120 utstillinger, og da kommer valpeshowene i tillegg. Hadde jeg reist på absolutt alle hun har vært påmeldt på, hadde det nok vært snakk om 130 snart ;) Og jeg er temmelig sikker på at hun har fått CK på iallfall 100 av dem. Så i går slo det meg plutselig at det er slutt på å ergre seg over de gangene vi går ut av ringen uten ;) Samtidig gikkk det opp for meg at vi ikke har så mye mer å kjempe for heller ;) Det eneste jeg må innrømme som hadde vært stas, var om hun ble BIR veteran på spesialen og/eller fikk med seg en veterantittel ;) Og det er jo fremdeles ikke for sent ;)
Men jeg har tatt en avgjørelse om at vi kommer til å dra på færre utstillinger fremover, enn det jeg tenkte når jeg studerte terminlisten ved nyttårsskiftet. Etter at Luna ble 9 år har jeg merket meg at hun ikke er like rapp i steget lenger, verken i eller utenfor ringen. Hun mistet jo en del pels i høst, i forbindelse med kløe og hudirritasjoner, og den er ikke helt utvokst enda rundt hode og nakke. Det er teoretisk 5 utstillinger jeg kunne meldt henne på før Briardspesialen i pinsen, men jeg har bestemt meg for å droppe alle. I mellomtiden skal jeg være flink til å stille pelsen minst 1 gang i uken. Hun kommer også til å bli meldt på til NKK-utstillingen i Drammen i juni. Lenger tenker jeg ikke foreløpig ;)
Det jeg imidlertid tenker på, er at jeg ønsker meg en ny utstillingshund ;) Håper inderlig at det blir paring og valper etter Wilma og Willy, da har jeg løst den floken helt perfekt ;)

fredag 2. mars 2012

Fibromyalgi


 Det er tydeligvis mange som mener noe om denne diagnosen. Å mene at dette er en diagnose for late folk som ikke gidder å jobbe, provoserer meg veldig ! Det samme gjør det når noen sier at dette er den laveste diagnosen av alle. Hva slags begrep er det egentlig ? Klarer ikke helt å bestemme meg for om jeg skal kalle det uvitenhet eller idioti, men noe er det tydeligvis som mangler hos enkelte... Her kommer iallfall informasjon om Fibromyalgi, som jeg har kopiert fra siden til Norsk Fibromyalgiforbund. Tror jeg har lagt den ut på bloggen tidligere også, men den bør tydeligvis legges ut en gang til ;)

Verdens Helseorganisasjon (WHO) kategoriserer Fibromyalgi inn under muskel-, skjelett- og bindevevs- sykdommer med diagnosenr. ICD-10 og sykdomsnr. M79,7 (brukt ved sykehus). Allmennleger bruker ICPC der fibromyalgi inngår i en sekkediagnose: L18, utbredte muskelsmerter/fibromyalgi. Fagmiljøer diskuterer om Fibromyalgi i stedet for revmatologisk er en nevrologisk eller autoimmun sykdom.
Fibromyalgi er kronisk med hovedsymptomer som smerter i muskulatur og ledd, i såkalte "tenderpoints" (ømme punkter). I tillegg opptrer ofte symptomer som muskelstivhet, utpreget tretthet, søvnforstyrrelser, kraftløshet, hovenfornemmelse, svimmelhet, hodepine og magebesvær. Man vet i dag lite om årsaksammenhengen ved fibromyalgi.

Følgende vet vi om Fibromyalgi:

  • at Fibromyalgi kan best forståes som en biosykososial lidelse der både biologiske, psykologiske og sosiale forhold kan bidra til å utløse og opprettholde den.
  • at Fibromyalgi kan være genetisk.
  • at Fibromyalgi ikke vises på røntgen eller blodprøver, men hjerne-scanning (SPECT)kan vise aktivitetsmønster forenlig med forandringer ved påvist Fibromyalgi.
  • at Smerten er reell og at den har både perifere og sentrale komponenter.
  • at Fibromyalgi-pasienter har 2-3 ganger høyere Substans P i ryggmargsvæsken enn normalt. Dette medfører en generell forsterkning av smerteimpulser.
  • at Fibromyalgi-pasienter har lavere Serotonin-konsentrasjon i ryggmargsvæsken enn normalt, og også lavere døgnutskilling i urinen. Serotonin bidrar til å regulere stemningsleiet.
  • at Fibromyalgi-pasienter frarøves den dypeste søvnfasen der kroppens anabole kapasitet er høyest, som sikrer kroppen restaureringsevne og følelsen av å være uthvilt.
  • at Fibromyalgi-pasienter har avvikende stresshormonproduksjon samt for lavt veksthormonkonsentrasjon. Veksthormon er viktig for kroppens reparasjonsevne.
  • at Fibromyalgi-pasienter skårer høyere på kronisk stress og belastning enn andre smertepasienter, og stress regnes som en av de utløsende faktorer.
Det er en klar overvekt av kvinner i denne pasientgruppen, men også menn og barn rammes av sykdommen. Mange med Fibromyalgi får diagnosen Kronisk smertesyndrom.
Norges Fibromyalgi Forbund antar at det i Norge finnes mer enn 150.000 fibromyalgirammede.

Tiltak og muligheter

Det finnes i dag ikke tilfredstillende behandling for denne pasientgruppen. Behandlingen som blir gitt er symptomrettet og kan i beste fall lindre smerte og redusere andre symptomer.