tirsdag 13. juli 2010

Sommer

Fremdeles blir det forholdsvis lenge mellom hver oppdatering her, men nå er det vel på tide...;) Vi er kommet nesten til midten av juli, og det er sommer. Været er nok bedre enn i fjor, men ganske ustabilt. Og sånn skal det visst være en stund fremover også...;) Personlig har jeg alltid likt sommeren, men i år sliter jeg litt mere i varmen...;)
Juni og juli har vært forholdsvis stille for de firbente og meg i år, det vil si at vi ikke har vært på så mange langturer. Men vi har brukt tiden godt, med blant annet gå-turer så og si daglig. Som mange vet bor jeg sånn til at hundene kan være mye ute løse, og det har gjort at jeg i perioder har vært sløv med å gå tur. Nå har jeg imidlertid tatt meg selv i nakken, og vi er kommet inn i en god rutine.
Nå har jeg også begynt å dra ned til Mjøsa med dem iblant, så de får svømme. Både avkjøling og trim samtidig, noe som de ser ut til å sette pris på...;) Det er kjempekjekt å se at begge koser seg i vannet...;)
Når det gjelder hundetrening, har det vært runderingstreningen med Wilma som har hatt førsteprioritet. Akkurat nå er treningskameratene mine på kurs på Sølen, så da blir det lite av denslags også. Forrige søndag hadde vi en veldig fin trening, det var spesielt moro siden det var jeg selv som hadde tenkt ut hvordan vi skulle jobbe med Wilma. Jeg er jo veldig fersk selv når det gjelder denne aktiviteten. Gangen før, når vi trodde at Wilma hadde forstått hvordan det skulle gjøres, begynte hun å rote etter at de to første slagene (er det riktig tro ?) hadde gått veldig bra. Derfor startet vi som første ekvipasje denne gangen, og hun fikk kun 2 figuranter, en på hver side av feltet. Begge figgene ble funnet, hun leverte bittet hos meg på linja og så var det påvisning - alt gikk helt supert. Så fikk hun en pause i bilen, mens vi jobbet med de andre hundene. Til slutt kjørte vi en runde til med Wilma, og det var ful klaff denne gangen også...;) Så jeg tror nok vi skal fortsette på samme måte resten av sesongen...;)
Har ikke trent mer enn en liten lydighetsøkt her hjemme med henne,og den var kjempebra. Det ser ut til at hun har blitt bedre til å konsentrere seg som en følge av at vi trener rundering...;)
Det merker jeg også når vi holder på med godbitsøk, hun jobber mye bedre og lengre med nesen enn tidligere...;) Dette er en aktivitet som selvsagt Luna også setter stor pris på...;) Nå har jeg også begynt å kaste ut godbitene før jeg henter hundene i blant, og det tar ikke lang tid før jeg hører nesene jobbe...;) Herlig...;)
Det er forresten ikke lenge til det braker løs igjen på utstillingsfronten...;) Søndag 25. juli tar Luna og jeg turen til Vålerbanen, og helgen etter er det Nesbyen...;) Dit er det en hel gjeng som skal avgårde, og jeg gleder meg kjempemasse...:) Senere står det flere spennende utstillinger for tur, det kommer jeg nok tilbake til...;)

mandag 12. juli 2010

Min følgesvenn....;)

For en gangs skyld, tenkte jeg å skrive litt om noe annet enn hunder....;) Som mange vet har jeg en diagnose som gjør at hverdagen min ikke er som alle andres. Dette har jeg gjennom mange år lært meg å leve med, men det er ikke alltid like enkelt...;) Men jeg føler meg superheldig som har de to firbente jentene mine, det er ofte dem som holder meg oppe...;)

Her kommer litt informasjon om FIBROMYALGI :

Fibromyalgi hører inn under muskel-, skjelett- og bindevevs- sykdommer. Sykdommen er kronisk, og hovedsymptomet er smerter i muskulatur og ledd, i såkalte "tenderpoints" (ømme punkter). Sykdommen har diagnosenr. ICD-10 med eget sykdomsnr. M79,7 (brukt ved sykehus). Allmennleger bruker ICPC der fibromyalgi inngår i en sekkediagnose: L18, utbredte muskelsmerter/fibromyalgi.

I tillegg opptrer ofte symptomer som muskelstivhet, utpreget tretthet, søvnforstyrrelser, kraftløshet, hovenfornemmelse, svimmelhet, hodepine og magebesvær. Man vet i dag lite om årsaksammenhengen ved fibromyalgi.

Følgende vet vi om Fibromyalgi:

  • at Fibromyalgi kan best forståes som en biosykososial lidelse der både biologiske, psykologiske og sosiale forhold kan bidra til å utløse og opprettholde den.
  • at Fibromyalgi kan være genetisk.
  • at Fibromyalgi ikke vises på røntgen eller blodprøver, men hjerne-scanning (SPECT)kan vise aktivitetsmønster forenlig med forandringer ved påvist Fibromyalgi.
  • at Smerten er reell og at den har både perifere og sentrale komponenter.
  • at Fibromyalgi-pasienter har 2-3 ganger høyere Substans P i ryggmargsvæsken enn normalt. Dette medfører en generell forsterkning av smerteimpulser.
  • at Fibromyalgi-pasienter har lavere Serotonin-konsentrasjon i ryggmargsvæsken enn normalt, og også lavere døgnutskilling i urinen. Serotonin bidrar til å regulere stemningsleiet.
  • at Fibromyalgi-pasienter frarøves den dypeste søvnfasen der kroppens anabole kapasitet er høyest, som sikrer kroppen restaureringsevne og følelsen av å være uthvilt.
  • at Fibromyalgi-pasienter har avvikende stresshormonproduksjon samt for lavt veksthormonkonsentrasjon. Veksthormon er viktig for kroppens reparasjonsevne.
  • at Fibromyalgi-pasienter skårer høyere på kronisk stress og belastning enn andre smertepasienter, og stress regnes som en av de utløsende faktorer.

Det er en klar overvekt av kvinner i denne pasientgruppen, men også menn og barn rammes av sykdommen. Mange med Fibromyalgi får diagnosen Kronisk smertesyndrom.

Norges Fibromyalgi Forbund antar at det i Norge finnes mer enn 150.000 fibromyalgirammede.

Det finnes i dag ikke tilfredstillende behandling for denne pasientgruppen. Behandlingen som blir gitt er symptomrettet og kan i beste fall lindre smerte og redusere andre symptomer.

Informasjonen er hentet fra www.fibromyalgi.no