søndag 28. februar 2010

Drømmehund


De fleste av oss som har drevet med hund noen år har vel dannet seg et bilde av hvordan drømmehunden skal være. Det har iallfall jeg gjort. Og at det er en BRIARD jeg snakker om er jo en selvfølge....;)
Og min drømmehund er altså en hund som har eksteriøret til Luna og hennes "familie" , med den mentaliteten som Wilma har. Om jeg får denne drømmehunden noen gang gjenstår å se....

Jeg er jo utrolig priviligert som har de to hundene jeg har. Vakre Luna som har hevdet seg i toppen på listene over de mest premierte briardene i Norge over flere år, og herlige Wilma som jeg nå prioriterer i lydighet. Det er greit å ha to til hver sitt bruk...;) Men jeg har allerede begynt å tenke på min neste hund, det må jeg bare tilstå. Og kynisk nok tenker jeg mest på utstilling. Den skal helst ha et stort potensiale i utstillingsringen, i tillegg til å være bra mentalt selvsagt..;)

lørdag 27. februar 2010

Trening

Jeg må nok bare innse at det går opp og ned når man trener hund.... ;) Både for hund og fører. Noen ganger er det hunden som ikke helt fungerer, andre ganger er det føreren. Og ofte er det en kombinasjon av begge deler....
Forrige torsdag når Wilma og jeg var på trening, hadde vi en super gjennomgang når vi trente alene med instruktøren(e). Wilma var våken og kjempebra på kontakt når vi gikk fri v/fot. Ramlet litt ut iblant, men tok seg fort inn igjen. Jeg fikk også ros for måten vi jobbet på, og det var veldig morsomt å trene. Når alle ekvipasjene hadde fått hver sin gjennomgang, skulle vi avslutte med fellesdekk. Wilma lå omtrent på midten, såvidt jeg husker. Med masse forstyrrelser fra Liv Tone, ble det dessverre for mye for Wilma, og hun reiste seg opp flere ganger. Det positive er imidlertid at hun ikke gikk bort til noen av de andre hundene, men gikk direkte til meg. Men jeg skal innrømme at dette ikke var den beste avslutningen på treningen for min del. Jeg brukte store deler av hjemturen på å irritere meg over at hun reiste seg opp på fellesdekken, istedenfor å glede meg over hvor bra hun gikk på fri v/fot. Og jeg har noen mil å tenke på også når jeg har vært på trening, det er ca 5,5 mil å kjøre en vei...;)
Denne torsdagen var vi bare tre ekvipasjer på treningen, og vi begynte med en fellesøkt og lineføring. Jeg oppdaget fort at Wilma ikke var så lett å få kontakt med, og jeg skal innrømme at jeg begynte å bli irritert. Da avbrøt jeg rett og slett øvelsen, og etter å ha konferert med instruktøren, gikk jeg rett og slett og satte Wilma i bilen. Tror vi trengte en liten pause begge to...;) Når jeg hentet henne inn igjen gjaldt det å starte på null, og det tror jeg gikk ganske bra...;) Da skulle jeg jobbe med lineføring med varierende belønning, mens de andre to jobbet med fellesdekk. Nå var Wilma mye enklere å jobbe med og da er det moro å trene....;) Hun ramlet fremdeles litt ut innimellom, men som instruktørene sier så skal hun helst ha med seg alt som skjer rundt seg...;) Vi tok også en runde med innkalling, som gikk helt fint. Etter dette skulle vi kjøre igjennom alle lydighetsøvelsene i klasse 1. Vi fikk lov til å bruke godbiter, men helst så lite som mulig. Tannvisningen gikk greit, selv om Wilma var litt urolig. Fikk tips om å stoppe henne med et NEI med en gang jeg ser at hun vil reise seg opp,istedenfor å vente til hun har gjort det...;) På fellesdekken fikk jeg lov til å belønne henne underveis, og med minimalt med forstyrrelser gikk denne øvelsen bra for oss selv om de andre to lå litt mer urolig. Nå fungerte både lineføringen og fri v/fot veldig bra, og jeg ser at jeg får igjen for måten vi trener på her hjemme. Her varierer jeg altså på belønningen, mellom godbiter og leksaker, og belønningen er alltid synlig. Da har jeg muligheter til å påvirke henne med belønningen når konsentrasjonen dabber litt av...;) Siden jeg har konsentrert meg mest om fri v/ fot de siste ukene var jeg spendt på hvordan resten av øvelsene i klasse 1 skulle gå, men det gikk mye bedre enn jeg trodde på forhånd. På dekk under marsj reiser hun seg opp før jeg sier "sitt opp", mens innkalling fra sitt gikk som smurt. På stå under marsj beveget hun seg noen skritt frem, det var en ny variant...;) Og dermed ble ikke avslutningen på øvelsen helt som den skulle heller....;) På hopp over hinder kommer hun litt langt foran meg, så avslutningen her blir ikke helt optimal. Men allikevel er jeg veldig godt fornøyd med gjennomgangen, alle øvelsene ville gitt tellende karakter, hvis det hadde vært stevne....;) Så ja, denne gangen var det mye kjekkere å kjøre hjem, med en sånn avslutning...;)

tirsdag 16. februar 2010

BIM nr 15


På søndag var det klart for årets første utstilling for Luna og meg. Stedet var Letohallen, og vi hadde fremmøte kl 10. Men som jeg ventet på forhånd ble klokka nærmere 12 før det var vår tur i ringen. Traff noen kjente da, så jeg kjedet meg ikke....;) Det var 5 påmeldte og alle var på plass. Heldigvis har jeg blitt gankse flink til å stille hund selv, så jeg var ikke noe særlig nervøs før det var Luna sin tur. Hun var den eneste championen som deltok, og kritikken lød som følger :
"Meget god type, fin størrelse. Velformet hode,korrekt bitt,vakre øyne, velplasserte ører,meget god hals, velvinklet, velutviklet langt bryst, bra formet kryss,korrekte sporer, god pels. Beveger seg meget bra fra alle sider. "
Spesielt det med pelsen er jeg veldig godt fornøyd med, for sist vi stilte for samme dommer fikk vi på kritikken at pelsen var noe utrøytet. Dette var i høst, og siden dengang har Luna gått på et spesialfor for hud og pels. Noe som altså viser seg å være lurt...;)
Vi fikk CK og ble beste tispe. I BIR og BIM konkurrerte vi mot "slektningen " Willy og Siri, og denne gangen trakk de det lengste strået. Dermed ble Luna BIM (Best i Motsatt Kjønn) for 15 gang i sin utstillingskarriere. Litt rart å tenke på at dette er det siste året hun stilles i Championklasse, neste år er hun faktisk Veteran....;)



Forventninger

Har tenkt litt på det med forventninger i det siste, og da tenker jeg på mine egne. Både i forbindelse med hundetrening og ellers i livet. Når jeg og Wilma debuterte i lydighet, hadde jeg på bakgrunn av treningen kvelden før, en forventning om at det skulle gå ganske bra å konkurrere. Men det gjorde det jo ikke, og skuffelsen var stor. Den samme forventningen hadde jeg på den treningen jeg skrev om tidligere. Jeg forventet at Wilma skulle fungere godt, for det har hun jo alltid gjort på trening på Toten....;) Men ikke denne gangen, og jeg ble skuffet nok en gang.
Så når vi skulle på trening på torsdag som var, bestemte jeg meg for ikke å ha forventninger i det hele tatt, og bare ta det som det kom. Og da fungerte Wilma kjempebra....;) Våken og enkel å få kontakt med, og plutselig så var fri v/fot MYE bedre. Den økten vi hadde alene med instruktør var jeg veldig fornøyd med. På fellesøkten trente vi fellesdekk, og det gikk sånn noenlunde. Hun var litt urolig, og reiste seg opp noen ganger. Den ene gangen gikk hun bort til Bjuti, men jeg klarte å få tak i henne før noe skjedde.
Har ikke trent så veldig mye hjemme, men litt blir det. Og da fokuserer jeg mest på fri v/fot. Belønner litt forskjellig, noen ganger godbiter og andre ganger bruker jeg leke. Bare korte strekninger med hyppige belønninger, og det ser ut til å fungere.
Ellers har vi daglige rusleturer der begge jentene går og bærer på hver sin ting. Luna bærer på kongen og Wilma bærer enten den store kampstokken eller på frisbee'n. Ofte bærer de tingene når vi går langs gårdsveien som er 600 meter tur/retur. Da benytter jeg anledningen til å trene litt med Wilma, enten apportering eller fri v/fot med leken som belønning.

onsdag 10. februar 2010

Facebook

Som en stor del av Norges befolkning har jeg også en profil på Facebook. Og dette synes jeg faktisk er veldig morsomt. Det har gjort at jeg har fått kontakt med mange nye og gamle venner. Det mest morsomme er å finne igjen gamle kjente som jeg ikke har hatt kontakt med på bortimot 25 år. Selvsagt rekker man ikke å ha like tett kontakt med alle, men de står iallfall på lista og man kan faktisk sende dem en melding akkurat når man vil. Og jeg setter faktisk pris på at folk vil ha meg som sin venn på Facebook.... Jeg har også venner der som jeg aldri har møtt. Og de har kommet inn på lista av en årsak, og det er at vi har en felles interesse, nemlig BRIARD. Dette er for meg det eneste kriteriet som er godtatt for å komme på min venneliste uten at det er folk jeg kjenner.
Men slike steder som FB kan også føre med seg mindre positive ting. Det å tråkke på andre er mye enklere å gjøre der enn andre steder, og for enkelte faller det seg helt naturlig....

fredag 5. februar 2010

Lydighetstrening

Forrige torsdag begynte Wilma og jeg med lydighetstrening igjen på Toten. Denne gangen er vi med i en lydighetsgruppe som skal trene 1,5 time hver torsdag i 15 uker. Vi er en gruppe på 6-7 stk der flere har planer om å konkurrere. En fin gjeng med flinke hunder...;)
Forrige uke trente vi samtidig hele tiden, og det var tydelig at det var lenge siden Wilma hadde trent sammen med andre hunder så tett innpå. Hun slet med konsentrasjoner i perioder, men når hun var "på" gikk det riktig bra. Sånn var det også i begynnelsen i kveld, når alle trente samtidig.
Denne gangen fikk vi også trent enkeltvis, noe som er veldig nyttig. Både for sin egen del, slik at man kan få råd og veiledning, men også for å kunne se på de andre og kanskje snappe opp litt fra dem. Wilma og jeg jobbet mest med kontakten på fri ved fot. Ble anbefalt å belønne henne nært inntil meg med kongen når hun tok kontakt, og dette skal skje ofte fordi Wilma faller altfor fort ut i denne øvelsen. Vi hadde noen strekk som så riktig bra ut, førhun satte seg ned for å gå på do. Temmelig pinlig siden treningen foregår innendørs.... Etter dette prøvde jeg å fortsette, men da var det full stopp hos den blonde. Jeg fikk rett og slett ikke kontakt i det hele tatt. Da mistet jeg tålmodigheten, må jeg innrømme.... Vi avsluttet vår alenetid med en innkalling, som etter flere forsøk gikk riktig så bra....

Ellers har jeg tatt pelsstell på Luna i dag, hun skal i dusjen i morgen. Om 1,5 uke er det nemlig klart for årets første utstilling for oss.... Denne helgen skal jeg bruke på første del av Ringsekretær-kurs....

onsdag 3. februar 2010

To gode venner


Føler meg veldig heldig som har to tisper som er så gode venner som dette.... ;) I vår lille flokk er det harmoni stort sett bestandig....